Wat is het verschil tussen relining en kousrenovatie?

Kousrenovatie en relining zijn beide methoden voor rioolherstel van binnenuit, maar ze verschillen in hun toepassingsgebied en de manier waarop het herstel wordt uitgevoerd. Beide technieken zijn gericht op het repareren en versterken van beschadigde of versleten rioolbuizen zonder hak- of breekwerkzaamheden.

Het belangrijkste verschil tussen kousrenovatie en relining is dat kousrenovatie doorgaans wordt ingezet voor langere trajecten van rioolbuizen, terwijl relining meer geschikt is voor kortere trajecten en het herstellen van lokale schade. Kousrenovatie is een techniek waarbij een flexibele kous, geïmpregneerd met hars, in de bestaande rioolbuis wordt geschoten. Deze kous kan over lange afstanden worden ingebracht, waardoor het mogelijk is om een groot deel van het riool in één keer te renoveren.

Bij relining wordt in hars gedrenkte glasvezel direct op de binnenwand van de beschadigde buis aangebracht. Relining is meer gericht op het herstellen van lokale schade en kan nauwkeurig worden toegepast op kortere trajecten van rioolbuizen.

Beide technieken hebben als doel de levensduur van de rioolbuis te verlengen, de doorstroming van afvalwater te verbeteren en lekkages en verdere schade te voorkomen. De keuze tussen kousrenovatie en relining hangt af van de specifieke situatie, zoals de lengte en de ernst van de schade aan het riool. Een grondige inspectie door een specialist is nodig om te bepalen welke methode het meest geschikt is voor het herstel van een bepaald riooltraject.

Terug Deel deze pagina